Wat is QA & Testing?

 • Professioneel testen van uw software, garantie op kwaliteit
 • QA is risico’s benoemen en fouten voorkomen
 • Fouten voorkomen is kosten besparen
 • Professioneel testen van uw software
 • Quality Assurance is risico’s benoemen en fouten voorkomen
 • Fouten voorkomen is kosten besparen

 

QA testing: pure winst

Het inzetten van (meer en/of betere) testcapaciteit wordt vaak gezien als een vermijdbare uitzetting van kosten. De praktijk wijst echter uit dat QA testing vaak veel geld oplevert in de vorm van het vermijden van kosten achteraf. En kostenbesparing is de snelste weg naar winst of rendement op uw investering.

Wanneer QA testing professioneel wordt aangepakt en er gewerkt wordt met mensen die hier voor zijn opgeleid en de ervaring hebben, kunt u er pas zeker van zijn dat uw doelen bereikt worden tegen de laagst mogelijke kosten. Daarnaast zijn de verwachtingen over de kwaliteit van software applicaties ook steeds hoger. 

 

Ondersteuning van uw team op afstand of bij u op kantoor

Aangezien onze mensen veel ervaring hebben met het testen van software in veel verschillende situaties, kunt u van deze ervaring gebruik maken door het inhuren van onze mensen. Op tijdelijke basis, voltijds of in deeltijd.

 • Heeft u te maken met meer projecten en testwerk dan u aankunt?
 • Heeft u (tijdelijk) geen testers beschikbaar?
 • Bent u al lang op zoek naar die ervaren tester(s), maar zijn ze niet te vinden?
 • Heeft u twijfels over de kwaliteit van de opgeleverde code?

In dit soort situaties kunt u een beroep doen op onze ervaren mensen die zorgen voor (een aanvulling op) uw test organisatie. In principe werkt iedereen op de locatie in het buitenland maar het is mogelijk om (regelmatig) op locatie bij u te komen werken. Afhankelijk van de situatie worden er afspraken gemaakt voor bezoek aan het kantoor van de opdrachtgever of een van onze locaties in het buitenland.

Liever verder luisteren dan lezen? We hebben deze pagina samengevat in onderstaande video!

Quality Assurance

Quality assurance, afgekort QA, is een cruciaal onderdeel van het software ontwikkelingsproces. Het draagt bij aan het creëren van betrouwbare, veilige, en effectieve software. Door middel van QA worden mogelijke problemen in de software vroegtijdig opgespoord en verholpen, wat resulteert in minder bugs en fouten.

Hierdoor verloopt het ontwikkelingsproces sneller en kan er uiteindelijk efficiënter worden gewerkt. Dit biedt een hogere kwaliteit van software, snellere release tijden en meer tevreden klanten.

Software testing

Aansluitend is software testing van belang voor een veilige en betrouwbare ontwikkeling. Dit is het proces waarbij de kwaliteit en de functionaliteit van de software wordt getest, om eventuele fouten of bugs te identificeren en op te lossen voordat het op de markt wordt gebracht.

Dit proces zorgt ervoor dat de software voldoet aan:

 • De verwachtingen van de gebruikers
 • Veiligheids- en betrouwbaarheid vereisten
 • De bedrijfsdoelstellingen ondersteunt

Het bereiken van nauwkeurig geteste software kan ervoor zorgen dat uw bedrijf een product op de markt brengt dat een goede indruk maakt op klanten en zakelijke partners, en tegelijkertijd de reputatie als betrouwbare ontwikkelaar versterkt.

QA vs testing

Quality assurance en het testen van software is nauw met elkaar verbonden. Kort gezegd is QA gericht op het waarborgen van de kwaliteit van het ontwikkelingsproces als geheel, terwijl softwaretesting zich richt op het identificeren van problemen en het verbeteren van de software zelf. QA omvat een bredere reikwijdte van activiteiten, waaronder testplanning, procesverbetering, risicoanalyse en naleving van normen, terwijl softwaretesting specifiek gericht is op het testen van de software om defecten te ontdekken en te verhelpen.

Onze professionals kijken naar beide test methoden om het softwareontwikkelproces te professionaliseren. Daarbij voeren we de volgende werkzaamheden uit:

QA

QA testen omvat het:

 • Plannen en definiëren van teststrategieën
 • Ontwerpen van testcases en scenario’s
 • Uitvoeren van tests
 • Ontwikkelen van geautomatiseerde scripts en hulpmiddelen om het proces efficiënter te maken
 • Bewaken van de naleving van kwaliteitsnormen
 • Communiceren met belanghebbenden over de voortgang
 • Voorstellen van verbeteringen voor procesverbetering

Het team werkt nauw samen met ontwikkelaars om fouten op te sporen en defecten op te lossen. Kwaliteitsborging is van het grootste belang en het team streeft naar voortdurende procesverbetering.

Softwaretesting

Het testen van software omvat het verifiëren van de:

 • Functionaliteit
 • Bruikbaarheid
 • Prestaties
 • Compatibiliteit
 • Veiligheid
 • Gegevensintegriteit
 • Systeemintegratie
 • Senior test engineers snel beschikbaar
 • Inrichten van uw testorganisatie
 • Manual en automation testing
 • Geïntegreerd in Agile ontwikkeling

Gratis whitepaper: nearshoring in het MKB

Nearshoring van softwareontwikkeling wordt vaak nog gezien als iets dat alleen weggelegd is voor grote bedrijven, aangezien het voordeel van de “economy of scale” hier opgaat. De praktijk wijst echter anders uit als er wordt voldaan aan een aantal randvoorwaarden.

Voordelen van professioneel QA software testing

U wilt er zeker van zijn dat de software voldoet aan de specificaties en eisen. Testers voeren verschillende testscenario’s en use cases uit om kwetsbaarheden en prestatieproblemen op te sporen, de gebruikerservaring te evalueren en de compatibiliteit met verschillende omgevingen te controleren. Dit proces kan variëren, afhankelijk van de specifieke kenmerken van de software en de toegepaste teststrategieën.

Wanneer u geen gebruik maakt van professionele software testers, of de QA en testing overslaat, is de kans op bugs en fouten in de software hoger, vermindert de gebruikservaring en maakt u (onbeheersbare) hogere kosten voor het softwareontwikkelproces. Daarom is het van belang dat u professionele software testers inschakelt. De voordelen hiervan zijn:

 1. Doordat testen volgens een structureel proces gebeurt, is beter aan te geven wat er getest moet worden en waarom. Door niet ad-hoc te werk te gaan is het proces efficiënter, grondiger en levert betere resultaten op.
 2. Testers nemen softwareontwikkelaars, consultants, sales mensen of zelfs klanten werk uit handen. Professionele testers doen dit efficiënter en besparen uiteindelijk kosten en ergernis.
 3. Hoe eerder fouten gevonden, of zelfs voorkomen, worden, des te goedkoper het is om dit te herstellen. Herstellen achteraf is duur en levert vaak ergernis op.
 4. Professionele test engineers vinden niet alleen fouten achteraf maar geven ook advies over waar eventuele risico’s bij de ontwikkeling zitten en hoe fouten zijn te voorkomen en/of te herstellen.
 5. Wanneer testen een integraal onderdeel gaat uitmaken van het ontwikkelteam, kan het ook een positief effect hebben op de kwaliteit en effectiviteit van de ontwikkel afdeling.

Wat kan ik van test engineers verwachten?

Onze test engineers worden voor veel verschillende zaken ingezet. Soms voor een testtraject dat verder geheel door de opdrachtgever wordt uitgevoerd, maar meestal in combinatie met het inzetten of opbouwen van een development team. De inzet kan gebeuren van analyse tot deployment en alles wat daar tussen zit.

 • Het zelfstandig organiseren van het testen van software, in samenwerking met het ontwikkelteam. Hierbij kan ook gebruik gemaakt worden van de vele test tools die bij Addcode aanwezig zijn.
 • Onderdeel van een bestaand testteam van de opdrachtgever.
 • Testen van door derden ontwikkelde applicaties.
 • Het maken, uitvoeren en rapporteren van testscripts.
 • (opzetten van) test automation werkzaamheden.

  U bepaalt uiteindelijk zelf waar u behoefte aan heeft, voor welke periode en wat voor dienstverlening. U kunt in ieder geval verwachten dat u te maken krijgt met professionele, goed opgeleide en pro-actieve test engineers.

  Neem contact met ons

  5 voordelen van professioneel testen

  1) Gestructureerd proces en dus efficiënter en beter

  2) Neem developers, consultants en klanten werk uit handen

  3) Hoe eerder de fout gevonden = kosten besparen 

  4) Fouten voorkomen i.p.v. achteraf repareren

  5) Stimulans voor het ontwikkelteam!

  Onderwerpen om meer over te weten

  Wanneer u meer wilt weten over verschillende aspecten van QA & testing

  Veel gestelde vragen

  Resultaten
  • Hoe wordt het testproces geïntegreerd in onze ontwikkel omgeving?

   Hoe wordt het testproces geïntegreerd in onze ontwikkel omgeving?

   Het testteam maakt een integraal deel uit van het (agile) ontwikkelteam. Hierin wordt er voor gezorgd dat alles wat er gebeurt op het gebied van QA en testen geïntegreerd wordt in uw ontwikkelomgeving. Soms zijn er testtools aanwezig of is er een mogelijkheid om testen op te nemen in de ontwikkelomgeving, maar vaak zorgen wij zelf voor de benodigde tools. Wij gebruiken test management tools als TestRail, TestManager en TestLink, Functional Test Automation tools als Selenium, TestComplete, SoapUI en CodedUI en  een automated test tool als JMeter

   H
  • Kunnen jullie testers ook zelf testcases maken?

   Kunnen jullie testers ook zelf testcases maken?

   In de meerderheid van de gevallen gebeurt dit inderdaad. Het hangt natuurlijk af van het type samenwerking, maar onze testengineers werken over het algemeen zeer nauw samen met het development team. In deze samenwerking zorgt het testteam voor het aanmaken van de testcases, het testen en het rapporteren van deze resultaten, welke in nauwe samenwerking worden besproken om de ontwikkeling te verbeteren en de kwaliteit te verhogen. Ook wanneer een tester niet in uw organisatie werkzaam is en op afstand werkt is het dus prima mogelijk om het volledige proces van testen, met alle facetten, uit te besteden.

   K