Home API koppeling

API koppeling

 • Wat is een API?
 • API-koppeling uitgelegd
 • De API: input en output
 • Selecteer de Juiste tools en software
API koppeling

Wat is een API?

Communicatie is key. Dat geldt niet alleen voor communicatie tussen mensen, maar overal: ook voor software. Het is dan ook niet zo gek dat de term API steeds vaker voorkomt. API-koppelingen zijn vandaag de dag onmisbaar, zowel in ons dagelijkse leven als voor bedrijven.   

API staat voor Application Programming Interface. Het is een klein stukje software dat ervoor zorgt dat meerdere applicaties met elkaar kunnen communiceren, gegevens uit kunnen wisselen en samenwerken. Eigenlijk kunt u een API zien als een boodschapper, die het verzoek van het ene programma indient aan het andere programma en vervolgens het antwoord weer terugkoppelt.

‘Nearshoring van softwareontwikkeling wordt vaak nog gezien als iets dat alleen weggelegd is voor grote bedrijven, aangezien het voordeel van de “economy of scale” hier opgaat. De praktijk wijst echter anders uit als er wordt voldaan aan een aantal randvoorwaarden.’

Haico Sterk, directeur bij Addcode

API’s in zakelijke omgevingen

API’s zijn overal: in het dagelijks leven bijvoorbeeld wanneer u op Google Maps een winkel opzoekt, wanneer u een product afrekent via een betaalmethode op een online platform, of wanneer u de weersverwachting bekijkt.  

Maar ook in zakelijke omgevingen komen API-koppelingen telkens meer voor. U kunt API’s goed gebruiken voor het automatiseren van bedrijfsprocessen. Wanneer er een API-koppeling twee programma’s bestaat, communiceert die de informatie van het ene systeem met het andere systeem. Denk bijvoorbeeld aan facturen, voorraad en relatiebeheer, maar ook aan de koppeling tussen een onlineboekhoudprogramma en een webshop.  

Door de bedrijfssoftware aan elkaar te verbinden met API’s, kan er efficiënter worden gewerkt, is altijd de meest recente informatie beschikbaar en worden minder fouten gemaakt.

API-koppeling uitgelegd

Een API-koppeling is dus de brug tussen verschillende softwaresystemen en verzorgt daarmee de communicatie van uw softwarepakket. Maar waarom is dat precies nodig?   

 • Een API communiceert met meerdere systemen tegelijk en neemt hiermee heel wat mensenwerk en miscommunicatie uit handen.  
 • API’s zijn heel goed schaalbaar en makkelijk uit te breiden. De communicatie wordt ongeacht de hoeveelheid aan gegevens met dezelfde snelheid verwerkt.   
 • API’s zijn ontzettend veilig. Wanneer een API wordt gebruikt, bepaalt u zelf welke informatie uitgewisseld wordt. 
 • Met een API is de data altijd up-to-date. Een API-koppeling laat de systemen namelijk continu met elkaar communiceren.   
 • Een API is erg slim. De API-koppeling kan bijvoorbeeld ook zelf berekeningen maken, zoals het berekenen van totalen wanneer een systeem iets per stuk beschrijft.

Soorten API-koppelingen

Er zijn eindeloos veel verschillende soorten API’s. Maar uit die ontelbare hoeveelheid zijn drie verschillende soorten API-koppelingen te onderscheiden: de publieke API, de partner API en de privé API.   

 1. De publieke API is de meest voorkomende in het dagelijks leven. Deze API-koppeling is voor iedereen toegankelijk.   
 2. De partner API is een stapje meer beveiligd. Voor een partner API heeft u rechten nodig om toegang te krijgen. Deze API-koppeling wordt bijvoorbeeld gebruikt tegen betaling, of voor samenwerkingen met andere bedrijven.
 3. De privé API is de meest beveiligde API-koppeling. Deze API wordt gebruikt voor interne systemen van bedrijven, bijvoorbeeld voor het verbeteren van de services die een bedrijf aanbiedt.

 

Wat is een API koppeling

De API: input en output

Een API werkt dus op basis van input en output. De API-koppeling dient als boodschapper een verzoek in bij de ene applicatie, de input, en koppelt vervolgens het antwoord van de andere applicatie weer terug, de output. Hoe dat precies werkt, dus eigenlijk hoe de communicatie tussen de verschillende applicaties plaatsvindt en hoe systemen op elkaar reageren, legt men vast in de API-documentatie.

API-documentatie

In de API-documentatie zijn alle regels vastgelegd rondom de communicatie tussen verschillende systemen. Het is een gestandaardiseerde set van regels. API-documentatie bestaat uit instructies en uitleg en de functionaliteiten van de API en beschrijft de technische aspecten en structuren van de API-koppeling.

Goede API-documentatie is essentieel. De informatie maakt de ontwikkeling, het begrip en het gebruik ervan een stuk makkelijker en kan worden gezien als basis voor het bouwen, onderhouden en uitbreiden van programma’s die zijn of worden gekoppeld aan de API’s.

Selecteer de juiste tools en software

Er zijn oneindig veel verschillende soorten en maten API’s en daarmee ook een ruime keuze aan oplossingen om API-koppelingen te bouwen. Populaire tools en software voor het maken van API-koppelingen zijn:   

 • Representational State Transfer (REST): maakt gebruikt van HTTP, waarbij data in kleine stukjes wordt gecommuniceerd;  
 • Simple Object Access Protocol (SOAP): maakt gebruikt van XML, waarbij data in samengevoegde hoeveelheden wordt gecommuniceerd;  
 • GraphQL: is een quertytaal die een enkel endpoint maakt om te reageren op verzoeken en daarmee de meest efficiënte en flexibele manier.   

  Maar bij het maken van een API-koppeling komt veel meer kijken dan het maken van de keuze voor de juiste tool of software. Het is belangrijk om wensen van jouw bedrijf en de specifieke doelen van de API-koppeling duidelijk op een rijtje te hebben. Alleen zo kunt u de oplossing vinden die het beste past bij uw behoeften.

  Overwegingen bij het kiezen van de juiste API-koppeling

  Gebruikt u een bekend softwarepakket? Check dan of dit pakket niet al een API-koppeling ter beschikking stelt. Een aantal softwarepakketten bieden kant-en-klare API-koppelingen aan. Voor sommige pakketten geldt ook dat een onafhankelijke ontwikkelaar een API-koppeling heeft gemaakt die u kunt gebruiken. Zo’n API-koppeling kunt u vaak met een kleine moeite instellen. Voor het gebruik van zo’n API-koppeling moet u vaak wel betalen.

  Wanneer er nog geen API-koppeling beschikbaar is voor het softwarepakket dat u gebruikt, dan moet er een ontwikkeld worden. U kunt ervoor kiezen om dit zelf te doen, waar de juiste kennis voor nodig is. Of u schakelt een partner in, die de juiste kennis in huis heeft. Een API is de plek waar alle belangrijke informatie langskomt, het is daarom uiterst belangrijk dat de data uitwisseling veilig gebeurt. De API-koppeling moet tot in de puntjes kloppen. Daarom is het aan te raden om hierbij een professionele ontwikkelaar bij in de hand te nemen.

  De API-koppeling ontwerpen

  Zoals gezegd is de API de plek waar alle belangrijke informatie vandaan komt en moet uw API-koppeling tot in de puntjes kloppen voordat u er gebruik van kunt maken. Daarom is het van groot belang om ruim voldoende tijd te nemen voor het ontwerp van uw API-koppeling en om zorgvuldig te werk te gaan.

  De structuur van uw API-koppeling plannen

  Om de structuur van de API-koppeling goed te kunnen plannen, wordt er gestart met het creëren van een overzicht van het applicatielandschap. Zo wordt de huidige situatie in kaart gebracht en kunt u uw ideale situatie bepalen. Op basis van die ideale situatie stelt u vervolgens een plan op. Daarin geeft u antwoord op vragen als:   

  • Wat zijn precies de wensen waar de API voor nodig is?
  • Op wat voor manier moet de API die behoeften kunnen vervullen?
  • Aan welke vereisten moet de API voldoen? Denk aan veiligheid, bruikbaarheid, schaalbaarheid en betrouwbaarheid.

  Prototype ontwikkelen

  Heeft u een duidelijk plan, dan is de volgende stap om een prototype van uw API-koppeling te ontwikkelen. In het prototype gaat u na hoe u de beveiliging het beste kunt opnemen in het ontwerp, zoals identificatie, authenticatie en autorisatie. Houd bij het ontwikkelen van het prototype ook rekening met alle wensen en de gebruiksvriendelijkheid ervan.

   

  api koppeling prototype ontwikkelen

  De API-koppeling ontwikkelen

  Duidelijk plan opgesteld, prototypes ontwikkeld, dan is het tijd voor de ontwikkeling: het daadwerkelijk bouwen van de koppeling. De manier waarop een API-koppeling gebouwd en ontwikkelt wordt, heeft invloed op de prestaties en de veiligheid. Daarom is het belangrijk dat dit goed gebeurt.   

  Deze tips helpen daarbij:   

  1. Sla geen onnodige data op. Wat er niet is, kan ook niet uitlekken. Wel zo veilig.   
  2. Stel domeinvalidatie op om zo een datalek te voorkomen.   
  3. Versleutel alle data en gebruik bij gevoelige informatie end-to-end encryptie.   
  4. Bouw quota en beperking en in om te voorkomen dat grote toenames in het verkeer tot storingen kunnen leiden.   
  5. Optimaliseer de prestaties bij situaties waar de API mee te maken krijgt om zo de gebruikerservaring te verbeteren.   

      Programmeertalen en frameworks

      U kunt zelf kiezen in welke programmeertaal u de API-koppeling ontwikkelt. Welke programmeertaal u het beste kunt kiezen, is afhankelijk van het doel van uw API. Gaat het bijvoorbeeld om een website, een besturingssysteem, of een database? Of gaat het om een API voor een systeem dat is gebaseerd op het internet, zoals Google Maps of het weerbericht? Bij verschillende doelen passen verschillende programmeertalen. Bent u niet zo thuis in de programmeertalen? Addcode helpt u hierin graag op weg.  

      Test en validatie   

      Met goed uitzoekwerk en een goed plan heeft u uiteindelijk een API-koppeling ontwikkelt die perfect past bij uw specifieke doelen en wensen. Klaar om heb in gebruik te nemen? Liever nog even niet. Uiterst belangrijk is om de API uitgebreid te testen voor gebruik. Zo weet u100% zeker dat deze correct werkt en dat eventuele fouten zijn verholpen wanneer hij officieel in gebruik is.   

      Tips voor het testen van de API-koppeling

      Test de API-koppeling bijvoorbeeld door de volgende dingen te doen:   

      • Test verschillende netwerken uit.   
      • Maakt testaccounts aan bij de applicaties die gekoppeld wordt aan de API en probeer voor ieder systeem apart uit of de koppeling werkt zoals bedoeld.  
      • Vul ook expres dingen verkeerd in om te checken hoe de koppeling daarop reageert.  
      • Scheid de functie van de API tijdens het testen: test betrouwbaarheid, beveiliging en prestaties bijvoorbeeld uitgebreid apart van elkaar voor een zo volledig mogelijk beeld.

      Implementatie en integratie

      Wanneer u de API-koppeling uitgebreid heeft uitgetest, alle fouten eruit zijn gehaald en u zeker weet dat alles naar behoren werkt, is het tijd voor de implementatie. U integreert de API-koppeling in uw bestaande systemen of applicaties, waarvoor de koppeling bedoeld is. Denk erom dat u, indien nodig, ook oude data en bestaande koppelingen immigreert tijdens de implementatie. En dan is het officieel tijd om de koppeling te lanceren: u kunt live.   

      Beheer en onderhoud

      Net zoals alle andere software moeten ook API-koppelingen goed worden onderhouden en aangepast waar nodig. Dat begint al vlak na de lancering van de koppeling: ontwikkelaars, eindgebruikers, partners, en andere stakeholders hebben vast en zeker feedback op de API-koppeling. Neem dit mee, luister naar de wensen en behoeften en zorg dat uw API in ontwikkeling blijft. Ook wanneer er aanpassingen en updates plaatsvinden in de gekoppelde systemen is het belangrijk om te kijken wat dit betekent voor de API. 

      API monitoren

      Om er continu op tijd bij te zijn wanneer aanpassingen binnen de API-koppeling nodig zijn, is het belangrijk om actief te monitoren. Dit kunt u uit handen geven aan een bedrijf dat de ontwikkelingen voor u bijhoudt, of u maakt bijvoorbeeld gebruik van een monitorstool. Monitorstools geven vaak ook de optie om analytics te verzamelen, waarmee het optimaliseren nog makkelijker wordt. Door goed te blijven luisteren naar de behoefte en de API daarop aan te passen, zorgt u dat uw API relevant blijft.   

      Beveiliging en privacy

      Omdat veel belangrijke en waarschijnlijk ook gevoelige informatie verloopt via de API’s, is het noodzakelijk om uw API-koppeling ijzersterk beveiligd te hebben. Kijk voor uw API-koppeling bijvoorbeeld naar de volgende aspecten:

      • Deel niet meer informatie dan nodig en verwijder overbodige informatie, zoals de aanwijzingen die vaak tijdens het ontwerpproces worden genoteerd.   
      • Stel standaarden op: richtlijnen voor de beveiliging van jouw API.   
      • Maak gebruik van een beveiligingscertificaat. Hiermee versleutelt u de communicatie.   
      • Stel zorgvuldig vast hoe de authenticatie verloopt: de manier waarop de identiteit van de eindgebruiker binnen de API wordt vastgesteld.  
      • Gebruik encryptie. Zeker wanneer u binnen uw API regelmatig te maken heeft met gevoelige gegevens en privacy kwesties. In de wereld van tegenwoordig staat de technologie geen seconde stil en dat betekent ook dat de veiligheid rondom API alsmaar belangrijker wordt. Het is belangrijk om continu te monitoren of alles nog goed beveiligd is en om bij te blijven.   

      Beheer en onderhoud API koppeling

      Toekomstige trends en ontwikkelingen

         De digitale transformatie gaat hard en zal ook binnen bedrijven de komende jaren nog flink doorgroeien. API’s zijn daarin onmisbaar: zonder veilige API’s is snelle innovatie onmogelijk. Er zijn oneindig veel API-koppelingen te bedenken om systemen aan elkaar te koppelen: van webshop, tot HR-systeem, tot ERP-systeem of ERP-pakket, noem maar op. Al die koppelingen van systemen kunnen een belangrijke rol spelen bij de automatisering van een bedrijf met als gevolg minder menselijke handelingen en daarmee ook minder menselijke fouten en efficiënter werken.   

         U kunt dus niet achterblijven in het ontwikkelen van API-koppelingen. Met de volgende tips bent u goed voorbereid op de toekomst:   

         1. Ken uw API door en door. Weet hoe het systeem in elkaar zit, waar het aan gekoppeld zit en hoe het zijn doelen behaalt. Zorg dat u niet voor verrassingen komt te staan.   
         2. Wees u goed bewust van het belang van goede beveiliging en durf daarin te investeren. Heb er wat voor over om alle belangrijke en gevoelige informatie veilig te stellen.   
         3. Beperk de rechten voor uw API. Zorg dat gebruikers, programma’s, processen en systemen niet meer rechten hebben om de API’s te gebruiken en/of wijzigingen aan te brengen dan nodig.

         API-koppelingen zijn en worden onmisbaar

         API-koppelingen zijn vandaag de dag al onmisbaar en dat zullen ze alleen nog maar meer worden. Met behulp van deze slimme stukjes software bent u in staat om slim te automatiseren, fouten te voorkomen, een stuk efficiënter te werken en zo te groeien met uw bedrijf.   

         Het enige wat u daarvoor moet doen, is er op tijd bij zijn, weten wat u doet en de tijd nemen. Want het ontwikkelen, implementeren en onderhouden van een API is niet voor iedereen. Met de juiste hulpmiddelen, professionals en voldoende tijd is het een investering die niks anders kan doen dan lonen voor uw bedrijf. 

         • De API-koppeling ontwerpen 
         • Test en validatie
         • Implementatie en integratie
         • Beheer en onderhoud
         • Toekomstige trends en ontwikkelingen

         Ontwikkeling van een API koppeling uitbesteden?

         Addcode biedt verschillende mogelijkheden voor het uitbesteden van softwareontwikkeling. We voorzien u graag van professioneel advies en lichtten graag alle mogelijkheden van het Addcode team toe.

         Api laten ontwikkelen