Home Tekort aan ervaren IT’ers? Onzin.

Tekort aan ervaren IT'ers? Onzin.

"voor de hand liggende oplossing wordt vaak niet gekozen"

Nu de nood aan de man is wordt het tijd voor definitieve oplossingen.

Tekort aan ervaren IT'ers? Onzin.
Delen

In een Kamerbrief bij de voortgangsrapportage 2024 schreef minister van Economische Zaken Dirk Beljaarts (PVV): “Bedrijven, brancheorganisaties en belangenvertegenwoordigers hebben afgelopen jaar een duidelijk geluid laten horen: de belangrijkste belemmering om de kansen van de digitale transitie te verzilveren is het aanhoudend tekort aan digitale professionals.” Eén van de pijlers van de Strategie Digitale Economie is het stimuleren van digitale innovatie en vergroten van het aantal digitale professionals. Waar dat eerste volgens de voortgangrapportage redelijk lukt, vooral op het gebied van AI en data, blijkt het tweede dus een struikelblok. Bron: AG Connect.

Grote behoefte aan ervaren ICT’ers

In Nederland is de vraag naar digitale professionals al jaren veel groter dan het aanbod. Er kiezen te weinig mensen voor een carrière in de ICT. De meeste instroom komt van zij-instromers (36 procent in 2022). De meeste afgestudeerden vinden een baan op juniorniveau, terwijl er juist een grote behoefte is aan ervaren ICT’ers. Bron: AG Connect.

Addcode: ‘Er is geen tekort aan ervaren IT-ers’

De ondernemers en IT-managers die ik spreek, klagen regelmatig over het grote tekort aan goed opgeleide en ervaren IT-ers, zoals softwareontwikkelaars en testers. Juniors en mediors – minder ervaren softwareontwikkelaars – daaraan is geen tekort. Dat is begrijpelijk, aangezien er veel vacatures voor ervaren mensen open staan. Zodra ik echter begin over een betaalbare oplossing in de vorm van het inzetten van ervaren nearshore IT ontwikkelaars uit Oost-Europa, op basis van een bewezen manier van samenwerken, dan is vrijwel altijd het antwoord dat dit niet in hun situatie past.

De redenen die zij noemen: Marktkennis ontbreekt, ze kennen de cultuur niet, de communicatie is lastig en ga zo verder. Allemaal waar, maar deze argumenten gelden net zo goed voor het aannemen van net afgestudeerden en het inschakelen van freelancers. Ook deze opties hebben tijd en aandacht nodig om ze te laten werken en brengen risico’s met zich mee, terwijl ze meestal juist een minder goedkope oplossing zijn voor uw tekort aan IT-ers. Daarom zeggen wij: Nearshore it!

Technosoft - Agile Development

Als de afstudeerders er niet meer zijn, de goede ontwikkelaars allemaal aan de slag zijn en freelancers niet meer te betalen zijn, dan wordt het tijd voor actie! Het tekort aan mensen kan wel degelijk worden opgelost, als u maar open staat voor alternatieven en bereid bent om uw kijk op uw eigen personeel te herzien.

Bereid uw mensen voor op een andere manier van werken – meer regie nemen, aansturen en leren samenwerken – en selecteer de juiste samenwerkingspartner, die voldoende ervaring heeft in uiteenlopende situaties. Dit opent de deur naar een situatie zonder ondercapaciteit én zonder overcapaciteit. Het grote tekort aan ervaren IT-ers in het MKB is wat mij betreft dus onzin. U kunt zeker niet alles oplossen met nearshore IT, maar veel van de capaciteitstekorten zijn ermee te voorkomen.

Klik hier voor het artikel van AG Connect over het tekort aan digitale Professionals.

Wat is Nearshore IT?

Nearshore IT biedt bedrijven vele voordelen die hen tijd, geld en moeite kunnen besparen. Nearshoring is een vorm van outsourcing waarbij bedrijven kunnen werken met partners die zich in de onmiddellijke geografische nabijheid bevinden. Nearshore IT biedt bedrijven de kans om gebruik te maken van ervaren lokaal technisch talent en tegelijkertijd hun operationele kosten aanzienlijk te verlagen. Bovendien maken minder taalbarrières en tijdzoneverschillen nearshoring handiger dan andere uitbestedingslocaties ver weg. Werken met een nearshore partner maakt ook een snelle communicatie mogelijk en helpt hosts zo snel mogelijk gebruik te maken van actuele trends in de lokale industrie. Nearshore IT brengt de hoogste kwaliteit applicaties samen met behoud van redelijke middelen en kosten – een onverslaanbare combinatie!

Literatuurlijst